Помощ

tBox7.com » Колорит-В

Туристически портал tbox7.com Статии Друга Перла в короната на Империята


  • Категория: Друга
  • Дата на публикуване: 23.12.2011
  • Публикувал: http://www.infotourism.net
  • Видяна: 4831път(и)

Статия
Намали шрифта Нормален размер Увеличи шрифта

Пътуване до Виена – една  туристическа оферта, която винаги ще си остане класика  за почитателите на културния /и кулинарния/ туризъм. Австрийската столица е не просто един от най-хубавите градове за туризъм, но най-добрия град за живеене. И това може да го установите лесно – просто се отклонете от традиционните маршрути в центъра и ще откриете, че  за 15-20 минути може да попаднете на изключителни места, съхранили славата и разкоша на австрийската империя и организирани по най-удобния начин за пътуване, пркарване и живеене в съвремието. Или както се разказваше в класическата приказка «ако тръгнеш наляво... ако тръгнеш надясно...», като в този случай няма как да сбъркаш.

За днешната деситнация ще тръгнем към Виенската гора, в чиято южна част града се намира Лаксенбург. Още от 13 век заради близоста и до Шонбрун той бил  любимата пролетна и лятна резиденция на императорското семейство. Гостувайки в Лаксенбург  дворът на императора привличал цялата аристокрация и светско общество. Разцветът на дворцовия живот  е по времето на Мария Терезия, когато представленията на Виенския придворен театър, турнирите и развлеченията задавали ритъма на светския живот на империята. В Лаксенбург прекарва медения си месец и императрицата Сиси, след разкошната си сватба с Франц Йосифом. Любимото и занимание било конните разходки в горите на дворцовия парк. Тук на бял свят се появил и наследника на престола – Рудолф.   Сърцето на Лаксенбург е дворцовия парк, една от забележителностите на дворцовата архитектура и ландшафт в Европа. Това е уникален пример на градинарското изкуство от 18-19 ве, украсено с многочислени беседки, павилони, паметници, мистични пещери/гроти/, храмове и полета за рицарски турнири в средновековен стил. Мария Терезия и внукът и Император Франц разширили парка до 280 декара. Сега той е обявен за паметник на архитектурата и е включен в ареала на «Натура 2000». Най-известната постройка на територията  на парка е Франценсбург, построен  по разпореждане на Император Франц II през 799 – 1801 г. и приел сегашния си облик през 1835г. Миниатюрнота копие на приказен средновековен замък е построено на изкуствен остров в центъра на дворцовото езеро. Интериорът на сградата, сеге музей, съвсем основателно се нарича «Съкровищницата на Австрия».

На територията на парка и замъците днес са разположени многобройни културни и оздравителни центрове.Програмата за посещение тук е винаги наситена и предлага разходки по езерето с площ 25 хк., конна езда, посещение на музея Франценсбур, удоволствията на австрийската кухня. Сезонът е от Великден до Св.Дух/1 ноември/, но паркът е отворен целогодишно за посетителите. Люксембург е любимо място за провеждане на конференции, симпозиуми, балове,  банкети, концерти и сватби.   Не само Дворцовия парк, но и самото градче с културните историческите си събития е истинска забележителност. Един от най-значимите му   исторически паметници е църквата, постоена в стил австрийски барок и получила сегашния си вид през 1683 г.- след турската война. Един от най-елегантните дворци «Зеленият дом» бил купен и разширен от Мария Терезия за дъщеря и Мария Кристина и съпругът и Алберт Саксонски. Императорската гара, постороене през 1855 и реставриана през 1999/2000 г. е единствената в Европа съхранена гара в стил Бидермаер. Днес тя е популярен обществен център и любимо място за провеждане на различни културни събития.  В Лаксенбург се намира и най- съвремения и голям  архив на киното, който включва повече от120000 киноленти. В него се подготвят прочутите изложби и ретроспективи на австрийското кино.

     .
Източник : InfoTourism.net
Share

Коментари

няма коментари
Писане на коментар Туристически портал tbox7.com » Статии » Друга » Перла в короната на Империята
Емотикони Smile Sad Big Smile Cool Surprised.gif Wink Crying Sweating No words Kiss Smile with tongue Blush Wondering Sleepy Dull Inlove Evil Talking Yawn Puke Doh Angry Wasn`t me Party Worried Mmm Nerd No Words Hi Call Devil Angel Envy Wait Bear Make Up Giggle Clapping Thinking Bow

Spam protection

Реклами